jueves, 10 de octubre de 2013

De lo sólido a lo líquido: las nuevas alfabetizaciones ante los cambios culturales de la Web 2.0


A l'article utilitzen la metàfora –de lo solido a lo líquido- “para caracterizar los procesos de cambio sociocultural actuales, impulsados por la omnipresencia de las tecnologías de la información y comunicación.” 

Actualment vivim en un procés de inestabilitat cultural, ja que la nostra cultura evoluciona molt ràpidament i en alguns aspectes avança més ràpid que nosaltres i això ens perjudica.

Un cas d’aquestes avanços son les noves tecnologies, aquesta requereix noves alfabetitzacions, ja que hem d’aprendre a utilitzar correctament les noves degut que si no podríem tenir un resultat negatiu d’aquestes.
La societat de fa un parell d’anys estava més esquematitzada, molta gent estava al dia dels nous avenços i aquests eren fàcil de seguir (vindria a equivaldre a “lo solido”), però anys endavant la societat s’ha desestructurat a nivell tecnològic (“lo liquido”) i cada dia més perquè no tothom es pot posar al dia i pot fer-les servir correctament. Perquè aquesta societat utilitzi correctament les eines s’ha d’alfabetitzar, ja que disposem dels recursos i medis per accedir a la informació, però en temin una capacitat limitada de processament de la ment humana de la informació.

Ahir llegint la Vanguardia, vaig observar que hi havia un comentari que deia que el fet de buscar informació sobre el suport del paper fa que aquesta se’ns quedi més ràpid i per més temps a la memòria, mentre que si busquem la mateixa informació per la Web, aquesta no la retindrem tant ja que sabem que es accessible en tot moment. Crec que te gran part de raó, i que no cal fer una macro alfabetització ràpidament, si no que s’ha de conscienciar molt bé a la gent del que realment es treballar amb aquestes eines i com funcionen realment ja que hi ha molta informació que queda a l’abast de moltíssima gent i que podria ser manipulada per qualsevol.


Segons l’article hi ha diferents competències que un hauria de tenir per tal de ser alfabet d’aquestes competències, com són: La competència instrumental, la cognitiva, la socioeminocacional, la axiològica i la emocional. Considero que es correcte el fet d’alfabetitzar a la societat en diferents àmbits perquè sino adquiririen moltes competències d’un àmbit i no de tots, i crec que es millor tenir una base mínima i utilitzar correctament les eines tecnològiques que no abusar d’una competència digital i  no saber res de les altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario